Reklama

Reklama

Kuchnia

  • Kuchnia

    Zapiekane ostrygi

    12-15 świeżych (mogą być też mrożone) ostryg; 2 łyżki masła; szklanka bułki tartej; 2 ząbki czosnku; ćwierć szklanki utartego żółtego sera; cytryna.

  • Kuchnia

    Kotlety mielone z grzybów

    40 dkg grzybów świeżych (borowiki, gąski, pieczarki) lub 8 dkg grzybów suszonych; 3 dkg tłuszczu; 6 dkg cebuli; 10 dkg czerstwej bułki; 1/8 litra mleka;...

  • Reklama

    Reklama

  • Kuchnia

    Krokiety z szynką i serem

    10 łyżek mąki (10 dag); 1/2 litra mleka; 4 łyżki masła; 8 dag taratego żółtego sera (np. goudy); 1 jajko; 1 plaster posiekanej szynki; 1 pęczek posiekanego...

  • Kuchnia

    Sałatka cesarska

    80 dag wędzonego boczku; duża główka sałaty; 3 ząbki czosnku; 2-3 filety anchois; 3 jajka; 3 kromki pieczywa; parmezan; sól, pieprz.

  • Kuchnia

    Zupa z kapustą i pieczarkami

    2 duże ziemniaki; 2 łyżki margaryny; sól, pieprz; 4 średnie pieczarki; mała główka kapusty (około 300 g); 2 cebule; 300 ml bulionu warzywnego instant; 200 ml...

  • Kuchnia

    Kaczka w sosie borówkowym

    80 dag piersi kaczki; 2 łyżki borówek ze słoika; 4 czerwone jabłka; 8 szalotek lub małych cebulek; 1,5 szklanki rosołu instant; 4 łyżki kwaśnej śmietany; 3...

  • Kuchnia

    Ciasto ryżowo-jabłkowe

    3/4 szklanki mąki; 1 jajko; 7,5 dag startych migdałów; 1/3 kostki masła; 1/2 szklanki cukru pudru; sól; 1 i 1/2 szklanki mleka; 1/4 szklanki ryżu; 1 i 1/2...

  • Kuchnia

    Zupa grzybowa

    50 g suszonych grzybów, duża porcja włoszczyzny, kilka ziarenek pieprzu, sól.

  • Kuchnia

    Sałatka zawijana z kiwi

    4 plastry gotowanej szynki; 12 sztuk kiwi; 1 szklanka madery; 1 cebula; 2,5 łyżki masła; 2 łyżki mąki; 1 szklanka białego wytrawnego wina; szczypta tymianku;...

  • Kuchnia

    Szaszłyki diamentowe

    4 cienkie kiełbaski do pieczenia; 1 mały świeży ananas; 8 czerwonych pomidorków cherry; 8 plastrów wędzonego boczku; 1 papryka czerwona i 1 zielona lub...

  • Kuchnia

    Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

    Nadzienie: ok. 80 dkg kiszonej kapusty, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki...

  • Kuchnia

    Żur wigilijny

    Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka...

  • Kuchnia

    Rolada z indyka ze śliwkami

    100g suszonych śliwek bez pestek, posiekany świeży majeranek, 100 g płatków migdałowych, szczypta cynamonu, 750 g filetów z indyka, sól, pieprz, dwie cebule,...

  • Kuchnia

    Karp au gratin, czyli z bułką tartą

    1 kg filetów z karpia, 2 łyżki masła, pół litra kwaśnej śmietany, 2 liście bobkowe, 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

  • Kuchnia

    Karp po polsku

    Jeden karp, butelka jasnego piwa, łyżka białego octu winnego, szklanka białego wina, jedna marchew, dwie cebule, seler, por, cytryna, 6-8 ziaren ziela...

  • Kuchnia

    Zapiekane prosciutto

    We włoskim stylu.