Składniki: - 1,2 kg jabłek, - sok z jednej cytryny, - 250 g masła, - 425 g cukru, - szczypta soli, - 4 jajka, - 350 g mąki, - pół opakowania proszku do pieczenia, - 5 białek z jajka, - 100 g płatków owsianych, - tłuszcz do formy Przygotowanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plasterki, skropić je sokiem z cytryny. Masło, 250 g cukru i szczyptę soli ubić za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na blasze (39x32cm), ułożyć na nim, plastry jabłek, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać 175 g cukru, ubijając tak długo aż cukier zniknie. Wmieszać 75 g płatków owsianych. Ciasto wyjąć z piekarnika. Podwyższyć temperaturę do 225 st. C. Pianę wyłożyć na ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 6-8 mniut. Po ostudzeniu ciasto posypać 25 g płatków owsianych. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1090 kJ/260 kcal