Pierogi z krewetkami

Pierogi trochę inaczej.

Składniki:

Reklama

Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju,
- ok. 0,5 szkl. ciepłej wody
Farsz:
- 20 dag małych krewetek,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- kilka listków koperku,
- 1 cytryna,
- 0,5 lt śmietanowego sosu z koperkiem

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1 h. Krewetki po rozmrożeniu dokładnie odcedzić. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekany czosnek, dodać krewetki i po krótkim smażeniu doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy farsz schłodzić. Ciasto pierogowe rozwałkować, wycinać krążki i nakładać farsz, dokładnie zlepiać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać z koperkiem i plasterkami cytryny.
Czas przygotowania 1 h 20 min. Przepis na 6 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | owoce morza | pierogi

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje