Sos pomidorowy na 4 sposoby

Wypróbuj każdy z nich!


Sos pomidorowy z chili, oliwkami i tymiankiem

Reklama

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów (850 ml)
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 papryczka chili
  • 50 g czarnych oliwek bez pestki
  • 50 g zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • pół pęczka tymianku
 Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać pomidory, zagotować, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 3-4 minuty pod przykryciem. Chili pokroić w krążki, pestki odrzucić. Oliwki pokroić w plasterki. Tymianek drobno pokroić. Przygotowane składniki dodać do sosu i gotować jeszcze 1-2 minuty.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje