Reklama

Reklama

Sos pomidorowy na 4 sposoby

Wypróbuj każdy z nich!


Sos pomidorowy z chili, oliwkami i tymiankiem

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów (850 ml)
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 papryczka chili
  • 50 g czarnych oliwek bez pestki
  • 50 g zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • pół pęczka tymianku
 Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać pomidory, zagotować, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 3-4 minuty pod przykryciem. Chili pokroić w krążki, pestki odrzucić. Oliwki pokroić w plasterki. Tymianek drobno pokroić. Przygotowane składniki dodać do sosu i gotować jeszcze 1-2 minuty.

Reklama

 

Sos pomidorowy z orzeszkami piniowymi, pieczarkami i awokado

Składniki:

  • 20 g orzeszków piniowych
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów 850 ml
  • cukier
  • małe awokado
 Przygotowanie:

 Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pieczarki poprzekrawać na pół i smażyć na oleju przez 3-4 minuty, doprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać pomidory, zagotować, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 3-4 minuty pod przykryciem. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę awokado. Posypać orzeszkami piniowymi i grubo zmielonym pieprzem.

 

 


 Sos pomidorowy z mozzarellą, pesto i bazylią

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów 850 ml
  • sól, pieprz
  • cukier
  •  4 gałązki bazylii
  • 125 g sera mozzarella
  • 2 łyżki pesto

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać pomidory, zagotować, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 3-4 minuty pod przykryciem. Dodać pokrojoną drobno bazylię, pokrojoną w kostkę mozzarellę i 2 łyżki pesto.


 

 Z cytryną, karczochami i pietruszką

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów 850 ml
  • sól, pieprz
  • cukier
  • pół pęczka pietruszki
  • słoiczek (425 ml) karczochów
  • 1 cytryna
Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wlać pomidory, zagotować, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 3-4 minuty pod przykryciem. Z cytryny ściąć paseczki skórki. Dodać skórkę z cytryny, karczochy i drobno pokrojoną pietruszkę. Gotować jeszcze minutę.


Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje