Reklama

Reklama

Cytrynowo-czosnkowy kurczak z pieca

Prosty i smaczny.


Reklama

Składniki:

  • 20 ząbków czosnku
  • 4 filety z kurczaka
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 750 g ziemniaków
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 125 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Filety natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju na zloty kolor. Na pozostałym tłuszczu lekko obsmażyć obrane ząbki czosnku. Ziemniaki dokładnie wymyć i pokroić w kostkę. Z rozmarynu oberwać listki. Ziemniaki wymieszać z oliwą, rozmarynem, oliwkami i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojoną w plastry cytrynę. Wszystko razem z filetami umieścić w formie aluminiowej i piec w 200 st. C przez 40-50 minut.

Kurczak z pieca z jesiennymi warzywami

Pikantny kociołek z kurczakiem

Kurczak po baskijsku

Zobacz 65 sprawdzonych przepisów na kurczaka!

Dowiedz się więcej na temat: Cytrynowo-czosnkowy kurczak z pieca

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje