Reklama

Reklama

Filet z kurczaka w sosie estragonowo-śmietanowym z karmelizowanymi marchewkami

Proste i wykwintne.

Składniki:

Reklama

  • 250 g młodej marchewki
  • 2 filety z kurczaka (po ok. 175 g)
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 50 g cukru
  • 75 ml octu
  • 1 mała cebula
  • 100 g śmietany kremówki
  • 275 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka bazy do sosów (lub zasmażki)
  • pęczek estragonu
 Przygotowanie:

 Marchewki dobrze wymyć i obrać zostawiając przy tym kawałek naci. Mięso wymyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć mięso ok. 15 minut obracając. Doprawić solą i pieprzem.

2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i smażyć marchewki ok 2 minuty, posypać cukrem, skarmelizować. Wlać 75 ml wody i ocet, zagotować i gotować na średnim ogniu 6-8 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso zdjąć z patelni i wsypać na nią cebulę, zalać śmietaną i bulionem, gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zaciągnąć bazą do sosów i zasmażką, zagotować. Dodać posiekany estragon. Mięso podawać z sosem i marchewkami.




Czas przygotowania 35 minut

Jedna porcja zawiera 3100 kJ/740 kcal

 


Dowiedz się więcej na temat: kurczak | marchew

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje