Kotlet z kapustą i boczkiem
Pożywny obiad.
- główka kapusty włoskiej,
- 1 jajko,
- 4 piersi kurczaka,
- 2 łyżki śmietany,
- litr bulionu warzywnego,
- tarta bułka,
- 3 plastry boczku wędzonego,
- 5 łyżek mąki,
- łyżka oleju, sól, pieprz,
- 3 łyżki margaryny,
- 6 łyżek mleka
Przygotowanie:
Kapustę umyć, wyciąć głąb, poszatkować, ugotować w bulionie. Piersi umyć, osuszyć, rozbić. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka. Mąkę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu. Mięso obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Usmażyć na oleju z obu stron. Boczek pokroić na paseczki, usmażyć na chrupiąco. Kapustę odcedzić z bulionu. Z margaryny i pozostałej mąki zrobić zasmażkę, zalać ją połową szklanki bulionu i resztą mleka. Zagotować, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać z kapustą. Kotlety podawać razem z kapustą i boczkiem.
Czas przygotowania 35 minut