Kotlet z kapustą i boczkiem

Pożywny obiad.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- główka kapusty włoskiej,
- 1 jajko,
- 4 piersi kurczaka,
- 2 łyżki śmietany,
- litr bulionu warzywnego,
- tarta bułka,
- 3 plastry boczku wędzonego,
- 5 łyżek mąki,
- łyżka oleju, sól, pieprz,
- 3 łyżki margaryny,
- 6 łyżek mleka

Przygotowanie:

Kapustę umyć, wyciąć głąb, poszatkować, ugotować w bulionie. Piersi umyć, osuszyć, rozbić. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka. Mąkę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu. Mięso obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Usmażyć na oleju z obu stron. Boczek pokroić na paseczki, usmażyć na chrupiąco. Kapustę odcedzić z bulionu. Z margaryny i pozostałej mąki zrobić zasmażkę, zalać ją połową szklanki bulionu i resztą mleka. Zagotować, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać z kapustą. Kotlety podawać razem z kapustą i boczkiem.

Czas przygotowania 35 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi {"@context":"https://schema.org/","@type":"NewsArticle","headline":"Kotlet z kapustą i boczkiem","image":{"@type":"ImageObject","url":"https://i.iplsc.com/0007JXW4OWK5XBQT-C461.webp","contentUrl":"https://i.iplsc.com/0007JXW4OWK5XBQT-C461.webp","height":"674","width":"1280"},"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-kotlet-z-kapusta-i-boczkiem,nId,405873"},"description":"Pożywny obiad.","articleBody":"Składniki na 4 porcje: - główka kapusty włoskiej,- 1 jajko, - 4 piersi kurczaka,- 2 łyżki śmietany,- litr bulionu warzywnego, - tarta bułka, - 3 plastry boczku wędzonego, - 5 łyżek mąki, - łyżka oleju, sól, pieprz, - 3 łyżki margaryny, - 6 łyżek mleka Przygotowanie: Kapustę umyć, wyciąć głąb, poszatkować, ugotować w bulionie. Piersi umyć, osuszyć, rozbić. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka. Mąkę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu. Mięso obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. Usmażyć na oleju z obu stron. Boczek pokroić na paseczki, usmażyć na chrupiąco. Kapustę odcedzić z bulionu. Z margaryny i pozostałej mąki zrobić zasmażkę, zalać ją połową szklanki bulionu i resztą mleka. Zagotować, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać z kapustą. Kotlety podawać razem z kapustą i boczkiem. Czas przygotowania 35 minut Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi","datePublished":"2009-01-18T07:32:26+0100","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta","url":"https://kobieta.interia.pl","sameAs":["https://www.facebook.com/KobietaINTERIA","https://twitter.com/KobietaINTERIA","https://www.tiktok.com/@kobieta.interia","https://www.instagram.com/kobieta_interia"],"logo":{"@type":"ImageObject","contentUrl":"https://kobieta.interia.pl/images/logoKobietaMedium.svg","width":"139","height":"32"}},"inLanguage":{"@type":"Language","name":"Polish"}}