Marynowane filety z kurczaka z sałatką z ryżu

Doskonałe na przyjęcia na świeżym powietrzu.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 ząbki czosnku,
- 40 g korzenia imbiru,
- 4 łyżki oleju sezamowego,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka indonezyjskiego sosu Sambal Oelek,
- 4 filety z kurczaka (po ok. 150 g),
- sól,
- 200 g ryżu basmati,
- 1 ananas (ok. 1 kg),
- 120 g szalotek,
- 100 g pieczarek,
- 3 gałązki kolendry,
- 3 łyżki sosu słodko kwaśnego,
- 4 łyżki octu,
- 4 łyżki oleju,
- pieprz,
- cukier,
- ewentualnie: 2-4 papryczki Peperoni

Przygotowanie:

Czosnek i imbir obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać olejem sezamowym, sosem sojowym i sosem Sambal Oelek. Filety z kurczaka umyć, nasmarować przygotowaną marynatą i posolić. Pozostawić na co najmniej pół godziny.
Ryż wsypać do wrzącej, osolonej wody i gotować według przepisu na opakowaniu. Obrać 1/2 ananasa. Rdzeń odrzucić, miąższ pokroić na małe kawałeczki. Szalotki umyć i pokroić. Pieczarki umyć, oczyścić i posiekać. Pozostałego ananasa pokroić na półplasterki. Kolendrę umyć i posiekać. Sos słodko-kwaśny, kolendrę i ocet wymieszać z olejem. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Składniki sałatki wymieszać ze sosem, odstawić na chwilę, a potem jeszcze raz doprawić.
Filety grillować ok. 12 minut. Kto lubi ostre dania, może położyć na filet Peproni. Plastry ananasa grillować przez 5 minut. Czas przygotowania 60 minut.
Jedna porcja zawiera 2560 kJ/611 kcal.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas