Meksykańskie w sosie

Fasolę odsącz z zalewy, wypłucz, zmiksuj, połącz z mięsem, jajkiem, sezamem i przyprawami.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

Pulpety:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 15 dag mięsa mielonego wołowego
  • 2 łyżki sezamu
  • jajko
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • po puszce krojonych pomidorów i kukurydzy
  • 10 dag ryżu basmati
  • 20 dag sera cheddar
  • cebula czerwona
  • papryka
  • olej do smażenia
  • szczypta ziół prowansalskich
  • liście bazylii
  • sól

Sposób przygotowania:


1. Fasolę odsącz z zalewy, wypłucz, zmiksuj, połącz z mięsem, jajkiem, sezamem i przyprawami. Formuj kulki, smaż ok. 10 minut.

2. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Ryż gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Chwilę podsmaż, dodaj pomidory, przypraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, duś przez 5 minut.

3. Dodaj ryż, wymieszaj. Na wierzchu układaj kotleciki, posyp startym serem, włóż do piekarnika i poczekaj, aż ser się rozpuści. Udekoruj bazylią, podawaj z grzankami.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje