Składniki na 4 porcje: - 1kg schabu środkowego,- duża cebula,- kilkanaście goździków,- 2 łyżki oliwy,- łyżka masła,- korzeń chrzanu,- łyżka soku cytrynowego, Na zalewę: - 1/2 szklanki czerwonego wina,- po 1/2 łyżeczki estragonu i cząbru,- sól oraz pieprz,- 2-3 łyżki oliwy Przygotowanie: W umyty schab powtykać goździki. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Do miski wlać wino, oliwę i przyprawy, posolić i popieprzyć. Wrzucić cebulę. Całość wymieszać. Do zalewy włożyć naszpikowany schab. Dobrze go w niej zamoczyć, odstawić na kilka godzin, co pewien czas obracając. Wyjąć schab z zalewy i usunąć z niego goździki. W rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron. Dodać masło, wlać pozostałą zaprawę i na wolnym ogniu dusić około 1 godziny. Jeśli będzie ubywało płynu, dolewać po trochu wody. Umyć i utrzeć chrzan, wymieszać go z sokiem z cytryny. Schab podawać pokrojony w plastry, polany sosem spod mięsa i oprószony tartym chrzanem.