Szynka na dziko

Pieczeń o wyjątkowym smaku.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1,80 kg szynki wieprzowej,
- łyżka brązowego cukru, 2 łyżki soli,
- 5 jagód jałowca,
- 2 listki laurowe,
- 6-8 goździków,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki gorczycy,
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- łyżka sosu sojowego,
- Kapusta:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 2 łyżki rodzynków,
- 2 jabłka,
- puszka ananasów,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- łyżka masła,
- 1 cebula,
- 2 goździki,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki miodu,
- oraz 2 paczki mrożonych kluseczków śląskich,
- 1 cebula i 2 łyżki oliwy,
- zielenina i plasterki jabłek

Przygotowanie:

Mięso opłukać, natrzeć solą i cukrem. Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z cynamonem. Natrzeć szynkę. Ułożyć w kamiennym naczyniu, obciążyć, przykryć i odstawić na 2-3 dni. Raz dziennie obracać. Następnie mięso lekko opłukać. Naczynie żaroodporne natrzeć olejem. Ułożyć mięso, skropić resztą oleju. Wstawić do piekarnika 200 st. C. Po 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 st. C. Piec w sumie około 2 godziny, w trakcie pieczenia skrapiać małymi porcjami gorącej wody (po ok. 1/2 szklanki). Kapustę poszatkować, cebulę posiekać. Na połowie masła w garnku zeszklić cebulę. Dodać kapustę, zalać zalewą z ananasów. Dodać drobno pokrojone ananasy. Przykryć i dusić około 40 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia dodać pokrojone jabłka, na 5 minut przed końcem duszenia dołożyć rodzynki i kminek oraz goździki. Przyprawić solą i miodem. Z pozostałego masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać do kapusty, mieszając zagotować. Ugotować kluski śląskie. Odcedzić. Przełożyć na półmisek. Polać cebulką zrumienioną na oliwie. Mięso wyjąć. Wywar przecedzić. Dodać sos sojowy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/2 szklanki wody. Wlać do wywaru. Mieszając zagotować. przyprawić do smaku. Pieczeń pokroić w plastry ułożyć na półmisku. Polać odrobiną sosu (resztę sosu ustawić w sosjerce), obok pieczeni ułożyć kapustę. Przybrać jabłkami i zieleniną. Obok ustawić kluseczki śląskie.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas