Z dodatkiem pomidorów i czosnku.
- 1 kg udek z kurczaka,
- 0,5 kg kolorowej papryki,
- 2 dojrzałe pomidory,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 3 łyżki masła,
- olej do smażenia,
- kilka gałązek rozmarynu i tymianku Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, włożyć do lodówki na min. 1 h.
Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, czosnek obrać, pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i na końcu pomidory, doprawić solą i pieprzem, oprószyć ziołami.
Przygotowaną paprykę przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Zamarynowane udka obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na paprykę i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 45 min.
Czas przygotowania: 2 h.
Przepis na 4 osoby.