Reklama

Reklama

Żeberka z surówką

Idealnie doprawione.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 chili
  • 2 łyżki średnio ostrej musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki keczupu
  • 6-7 łyżek octu
  • 2 kg żeberek
  • Główka z kapusty
  • 200 g marchewki
  • Natka pietruszki
  • 50 g rodzynek
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz
  • 2-3 łyżki cukru
  • Papryczki i natka do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili drobno pokroić. Wymieszać z musztardą, miodem, keczupem i 2 łyżkami octu. Przygotowaną marynatą natrzeć żeberka. Odstawić na 30 minut. Kapustę drobno poszatkować, marchewkę utrzeć na grubej tarce, natkę pokroić. Przygotowane składniki wymieszać, dodać rodzynki i kwaśną śmietanę. Doprawić octem, solą, pieprzem, cukrem. Odstawić na 30 minut pod przykryciem i ponownie doprawić. Żeberka ułożyć na blasze lekko posolić, piec w temp. 200 st. C przez ok. 30 minut. Podawać z surówką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje