Reklama

Reklama

10 potraw z ziemniaków do przygotowania w 30 minut

Ziemniaki w zielonym sosie z jajkami

Składniki:

Reklama

  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól
  • 6 jaj
  • ok. 250 g ziół (np. natka pietruszki, zielona cebulka, kolendra, koperek, rzeżucha)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • pieprz, cukier
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Zioła posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać. Z 2 jajek wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito. Białko drobno pokroić. Zioła, cebulę, żółtka i białko umieścić w misce. Dodać ocet, olej, śmietanę i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki odcedzić, pozostałe jajka poprzekrawać i podawać z ziemniakami sosem.
Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje