Reklama

Reklama

4 niezwykłe "czekoladowe" przepisy

Makaron w sosie czekoladowo-pomarańczowym

Składniki:

Reklama

  • 100 g gorzkiej czekolady (70 proc.)
  • 2 pomarańcze
  • 1 l mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g makaronu wstążki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych
Przygotowanie:

Czekoladę posiekać. Z połowy pomarańczy ściąć cienkie paseczki skórki za pomocą specjalnego noża a do cytrusów. Pomarańcze przekroić i wycisnąć sok. Mleko zagotować z cukrem waniliowym dodać makaron i cukier. Gotować na średnim ogniu ok 12-15 minut. Makaron odcedzić, mleko zachować. 100 ml soku z pomarńczy, czekoladę i 250 ml mleka, podgrzewać na słabym ogniu, ciągle mieszając. Pistacje uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić posiekać. Makaron podawać z sosem, dekorować pistacjami i pasterkami pomarańczy.

Czas przygotowania: 20 minut

Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje