Reklama

Reklama

5 szybkich, nietuzinkowych przekąsek z hummusem

Zbliża się impreza, goście już niemal czekają u drzwi, a ty wciąż jesteś w rozsypce? Oto propozycje na szybkie, niecodzienne przekąski z dodatkiem hummusu, którymi uraczysz swoich znajomych!

Gotowe finger foods

Reklama

Nic nie pasuje do domowych posiadówek bardziej niż finger foods - niewielkie przekąski "na raz". To także najszybszy sposób na zaserwowanie gościom czegoś na start.

Przygotuj kilka różnych propozycji przekąsek do maczania: grissini, nachosy oraz pokrojone w paski warzywa takie jak marchew, seler, papryka czy nawet ogórek. Do tego zamiast zwykłego sosu czy dipu zaserwuj gościom hummus w różnych wersjach. Hummus to pochodząca z Bliskiego Wschodu pasta z przetartej ciecierzycy, którą od stuleci wykorzystuje się jako dodatek do pity, zimną przekąskę czy dip. Możesz spróbować swoich sił i przyrządzić ją  samodzielnie, jednak jest to proces dość czasochłonny. Jeśli potrzebujesz czegoś na już, sięgnij po gotowe bezglutenowe hummusy w trzech smakach z linii "Z gruntu dobre". Możesz wybrać smak klasyczny, z dodatkiem ziaren czarnuszki lub z suszonymi pomidorami. Wystarczy je otworzyć, położyć na stole i gotowe!

Tartaletki

Podstawą do zrobienia pysznych tartaletek jest kruche ciasto. Wystarczy, że wytniesz odpowiedniej wielkości kółka i ułożysz je na dnie formy do muffinów. Po upieczeniu miseczek w 200 stopniach przez kilkanaście minut, odstaw je do ostudzenia.

Chłodne tartaletki wypełnij humusem np. tym z suszonymi pomidorami i dodaj do niego podgrzane na oliwie z czosnkiem pestki dyni. W ten sposób stworzysz nietuzinkową przekąskę, która posmakuje zaproszonym gościom.

Grillowane warzywa

Nie potrzebujesz wcale worka z węglem i rozpałki, by móc zaserwować gościom warzywa z grilla. Równie dobrze możesz przyrządzić je w domu na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Co warto wrzucić na ruszt?

Wszystko, co tylko przyjdzie ci do głowy. Tradycyjnie na grillu ląduje cukinia, bakłażan, szparagi czy papryka, jednak równie dobrze możesz spróbować z cebulą, porem, pomidorem, kapustą, a nawet marchewką. Całość serwuj w towarzystwie hummusu, dipu lub pasty warzywnej.

Warzywne ciasteczka

Oprócz gotowych finger foods i przekąsek na ciepło, warto jeszcze przygotować coś do chrupania na zimno. Weź cienką, młodą cukinię lub długiego ogórka. Umyj, a następnie pokrój na grube plasterki i ułóż na tacy.

Całość skrop delikatnie octem balsamicznym i na każdym kawałku ułóż niewielki kleks tradycyjnego hummusu. Na to połóż po kilka ziarenek kukurydzy z puszki, mały kawałek pieczonej papryki oraz zioła i przyprawy wedle uznania. Twoi znajomi pokochają te warzywne ciasteczka!

Falafel

Niewielkie smażone kulki z ciecierzycą i sezamem, wyglądem przypominające mięsne klopsy to jedno z najbardziej popularnych w krajach arabskich dań typu fast food. Bezmięsna alternatywa dla typowych klopsów i kebabu może być również doskonałą przekąską imprezową, której nieodzownym elementem jest pasta z ciecierzycy.

Najlepiej zaserwować falafele w formie dania "zrób to sam", kładąc klopsy, dodatki warzywne, pitę i hummus do smarowania w osobnych miseczkach. Goście sami dobierają składniki ze szwedzkiego stołu, dzięki czemu przekąska jest uniwersalna dla każdego.

Jak widać, hummus to wszechstronny dodatek do wielu szybkich, wyjątkowych przekąsek. Jest nie tylko zdrowy (obniża poziom cukru i cholesterolu), niskokaloryczny (w 100 gramach ma tylko 166 kalorii; dla porównania, taka sama ilość majonezu to 679 kalorii!), ale przede wszystkim smaczny. Wybierając hummus z linii "Z gruntu dobre" wybierasz produkt bez konserwantów i sztucznych dodatków. Wygodne opakowanie z wieczkiem sprawia, że po otwarciu pastę z ciecierzycy można przechowywać w lodówce bez ryzyka, że przejdzie innymi zapachami. Mając pod ręką hummus (o klasycznym lub pomidorowym smaku, bądź z dodatkiem czarnuszki), w każdej chwili możesz wyczarować nietuzinkową przegryzkę.


Materiał powstał we współpracy z marką Sokołów.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje