Reklama

Reklama

Amerykański pie z kremem albo owocami


Pumpkin pie - dyniowy placek

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + pieczenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 40 dag musu z dyni (1 puszka po mleku)
  • 4 jajka
  • 15 dag mascarpone
  • 1 op. przyprawy korzennej
  • 1 pomarańcza
  • bita śmietana oraz cynamon do dekoracji

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Trochę masła odłóż do formy, resztę zagnieć z masłem orzechowym, mąką, cukrem, 3 łyżkami wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.

2. Pomarańczę sparz, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. W jednej miseczce połącz mleko  i jajka, w drugiej - sok i skórkę z pomarańczy oraz dynię i mascarpone.

3. Obie masy wymieszaj, wsyp przyprawę. Miksuj, aż się połączą. Formę na pie (śr.  23 cm) posmaruj odłożonym masłem. Ciasto cienko rozwałkuj.

4. Formę wylep ciastem. Nałóż masę dyniową. Piecz 1 godz. w 180 st. Pod koniec przykryj folią aluminiową. Wystudź. Udekoruj śmietaną i cynamonem.

Dobra rada cukiernika

O tej porze roku bez trudu kupisz dynię piżmową oraz hokkaido. Obie nadają się na mus. By go przygotować, miąższ dyni uduś i zmiksuj. Możesz  go też upiec (1 godz. w 180 st). Wtedy będzie słodszy i bardziej aromatyczny.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta z owocami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje