Bakłażanowe roladki
Pyszna bezmięsna przystawka.
Farsz do roladek można dowolnie modyfikować123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 duży bakłażan (lub 2 mniejsze)
- 3 duże dojrzałe pomidory
- 15 dag sera typu feta
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 6 długich łodyg szczypiorku
- sól
- pieprz
- 5 dag parmezanu
Przygotowanie:
1. Bakłażan (lub dwa mniejsze) umyj starannie pod bieżącą wodą, odetnij końcówki. Warzywo pokrój wzdłuż na 6 cienkich plastrów. Ułóż je na pokrytej papierowym ręcznikiem desce. Posyp solą i odstaw na około 20 minut. Gdy bakłażany puszczą sok, osusz je starannie.
2. Umyj i osusz pomidory. Pokrój je w 6 plastrów. Resztę miąższu pomidorowego pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Ser feta utrzyj z czosnkiem i pieprzem do smaku.
3. Plastry bakłażanów przesmaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Posmaruj fetą, obłóż pokrojonymi pomidorami. Zwiń roladki, obwiąż zblanszowanym szczypiorkiem. Ustaw je na plastrach pomidorów i posyp startym lub nastruganym parmezanem.