Reklama

Reklama

Bezowe torciki i torty

Orzechowiec trzy smaki

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki

  • 6 białek z dużych jajek
  • 1 szkl. niesolonych orzeszków ziemnych
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżeczka jasnego octu winnego
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki - krem

  • 1/2 szkl. masła orzechowego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietanki kremówkiq
  • 10 dag serka mascarpone
  • 5 dag czekolady deserowej
  • DODATKOWO: 1/3 szkl. zmielonych migdałów, kilka orzechów laskowych

Sposób przygotowania

1. Beza: orzeszki zmiel na grubą kaszę. Białka (w temp. pokojowej) ubij z octem na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodaj po 1 łyżeczce cały cukier i kakao. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Wymieszaj ją z orzeszkami. Na blasze rozłóż pergamin, narysuj 3 okręgi. Wyłóż na nie pianę. Piecz ok. 90 minut w 110°C. Wyjmij z piekarnika, ostudź na pergaminie. 

2. Krem: czekoladę stop, kremówkę ubij. Masło zmiksuj z cukrem i serkiem, wmieszaj ubitą kremówkę. Odłóż 5 łyżek kremu, połącz z czekoladą. Jasnym kremem przełóż blaty bezowe i posmaruj boki tortu. 

3. Wierzch udekoruj rozetkami z czekoladowego kremu, na nich ułóż orzeszki. Chłodź min. 2-3 godziny.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje