Reklama

Reklama

Bo życie musi mieć smak

Tymianek po francusku

Reklama

Tymianek jest przyprawą typową dla kuchni francuskiej. Charakteryzuje się silnym aromatem i lekko gorzkawym smakiem. Ma szerokie i dosyć uniwersalne zastosowanie, dodaje się go np. do tłustych mięs, wędlin, pasztetów czy serów. Doskonale poprawia smak zup, sosów i warzyw. Jest także składnikiem marynat oraz mieszanek przyprawowych, takich jak bouquet garni i zioła prowansalskie.

Tymianek znany jest również ze swoich właściwości bakteriobójczych i grzybobójczych. Jest składnikiem wielu środków wykrztuśnych, past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej. Poza tym pomaga przy biegunkach i przyspiesza gojenie się ran.

Kolendra na miłość

Kolendra nie należy do najpopularniejszych przypraw. Niektórzy uważają, że aby stosować ją jako dodatek do potraw, najpierw należy się do niej przyzwyczaić. W kuchni wykorzystywane są głównie jej owoce, które mają słodki, nieco przypominający pomarańczową skórkę smak, ale zawierający też lekko piekącą, pieprzowo-balsamiczną nutkę. Co ciekawe, kolendra nie zawiera kalorii, więc jest częstym składnikiem różnorakich diet. Dodaje się ją głównie do sałatek, mięs (wieprzowina, baranina, dziczyzna, drób), zup i ryb. Jest przyprawą typową dla kuchni azjatyckiej, meksykańskiej oraz hinduskiej. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi kolendra dodawana jest do różnego rodzaju eliksirów miłości.

Kolendrę wykorzystuje się w medycynie jako środek pobudzający apetyt, łagodzący dolegliwości żołądkowe i trawienne oraz mający działanie rozkurczające. Poza tym pomaga walczyć ze wzdęciami, przeziębieniami i korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Chleb z kminkiem

Kminek jest jedną z najstarszych przypraw. Ma bardzo charakterystyczny ostry smak i silny korzenny aromat. Poprawia smak kapusty, sałatek warzywnych, wieprzowiny, baraniny i drobiu. Jest bardzo ceniony przez amatorów pieczywa - często dodaje się go do chleba lub bułek. Służy także do aromatyzowania wódek i likierów.

Dobrze znane są właściwości rozkurczowe, wiatro- i moczopędne kminku. Pomaga walczyć ze wzdęciami, kolką jelitową oraz brakiem apetytu. Poza tym udowodniono jego działanie rozgrzewające i wzmacniające (wzmacnia m.in. wątrobę, żołądek i jelita).

Cząber do wszystkiego

Cząber jest przyprawą bardzo uniwersalną - można dodawać go prawie do wszystkich dań. Ma lekko gorzkawy smak przypominający pieprz i piękny korzenny zapach. Dodaje się go do mięs, sałatek, sosów, zup, ziemniaków i dziczyzny. Doskonale pasuje do roślin strączkowych, ryb, grzybów, a także wielu marynat. Jest składnikiem zalew do przetworów, np. do kwaszonych i konserwowych ogórków oraz zielonego groszku.

Cząber jest rośliną nie tylko przyprawową, ale także leczniczą. Poprawia apetyt, trawienie, działa przeciwskurczowo i wiatropędnie. Łagodzi bóle głowy, poza tym działa przeciwzapalnie, przeciwkaszlowo i przeciwkatarowo.

Zioła prowansalskie - niepowtarzalna kompozycja

Zioła prowansalskie to bardzo znana mieszanka ziół zbieranych w Prowansji (południowej części Francji). W jej skład wchodzą: rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, mięta pieprzowa, szałwia, cząber i majeranek. Stosowana jest głównie w kuchni włoskiej i francuskiej. Zioła prowansalskie poprawiają smak sosów, zup, sałatek, twarogów i jajek. Doprawia się nimi także mięsa, ryby i drób.

Poszczególne składniki ziół prowansalskich zawierają duże ilości olejków lotnych i goryczy, które pobudzają apetyt i wspomagają procesy trawienia.

Katarzyna Kubicka

Dowiedz się więcej na temat: układ | aromat | zioła | apetyt | smak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje