Bobu w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś? To doskonała kiszonka

Jagoda Pazur

Jak krok po kroku zrobić kiszony bób?
Jak krok po kroku zrobić kiszony bób?Shaiith Nowak Jacek123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść bób?

Jaki bób wybrać do kiszenia?

Garbanzos o jasnozielonej barwie gotowane w garnku z wodą na kuchence.
Gotowany bób może powodować wzdęcia. Na szczęście można ich uniknąć123RF/PICSEL

Kiszony bób - składniki

  • 1 kg bobu,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki jasnej gorczycy w ziarnach,
  • 4 gałązki kopru,
  • solanka, czyli 1 łyżka soli kłodawskiej niejodowanej na 1 litr przegotowanej wody.

Kiszony bób - przepis

Z czym jeść kiszony bób?

Zobacz również:

Nie tylko ogórki, kisić można wszystko. I to dla własnego dobraPolsatPolsat