Bobu w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś? To doskonała kiszonka
Najczęściej gotujemy go w wodzie i podajemy ze świeżym masłem i odrobiną soli, ale z powiedzeniem możemy przygotować z niego pastę kanapkową. Mowa oczywiście o bobie, na którego w Polsce trwa właśnie sezon. A gdyby to warzywo poddać kiszeniu?

Dlaczego warto jeść bób?
Bób jest dobrym źródłem m.in. witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, błonnika i białka. Jest również bogaty w składniki mineralne takie jak potas, magnez, wapń i fosfor. Spożywanie tego warzywa poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga w walce z anemią, stabilizuje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, wpływa odkwaszająco na organizm.
Jaki bób wybrać do kiszenia?
Kiszony bób - już samo to określenie brzmi ekscentrycznie i u wielu osób może budzić zdziwienie. Jeśli taki bób przygotujemy zgodnie ze sztuką, będzie on jędrny, chrupki i bardzo smaczny. Do kiszenia najlepiej sprawdza się młody bób, który nie jest zbyt mączny. Potrzebnych nam będzie również kilka dodatków, które wzbogacą smak kiszonego bobu.

Kiszony bób - składniki
- 1 kg bobu,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki jasnej gorczycy w ziarnach,
- 4 gałązki kopru,
- solanka, czyli 1 łyżka soli kłodawskiej niejodowanej na 1 litr przegotowanej wody.
Kiszony bób - przepis
Zaczynamy od przygotowania solanki. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Po zagotowaniu solankę należy ostudzić.
Kolejny etap to ugotowanie bobu. Warzywo gotujemy przez 5 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Ugotowany bób przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą.
Do słoików aplikujemy po jednej łodydze kopru i po dwa, rozgniecione ząbki czosnku. Do słoika wsypujemy również jedną łyżeczkę gorczycy. Następnie dodajemy bób do ¾ wysokości słoika. Na koniec ponownie dodajemy jedną łodygę kopru i jeden ząbek czosnku. Słoik zalewamy wystudzoną solanką, zakręcamy i odstawiamy na siedem dni w zacienione miejsce.
Z czym jeść kiszony bób?
Kiszony bób może stanowić doskonały dodatek do dań obiadowych, z powodzeniem zastępując surówkę. Dobrym rozwiązaniem jest również dodawanie takiego bobu do kanapek. Kiszony bób odnajdzie się również w sałatce zrobionej z ugotowanych jajek, ogórka, kukurydzy z puszki, majonezu, jogurtu naturalnego i przypraw.