Reklama

Reklama

Bułki z pożywnym nadzieniem


Paluchy z pieczonymi warzywami

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 małe buraczki ćwikłowe
  • 1 średni bakłażan
  • 1 op. rukoli
  • 20 dag koziego lub owczego twarożku
  • 4 podłużne bułki pełnoziarniste
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól mielony
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

Reklama

Buraczki wyszoruj, zawiń każdy osobno w folię aluminiową (wcześniej możesz folię cienko posmarować olejem). Buraczki postaw na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 50-60 minut. Bakłażan oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Posyp je solą i odłóż na ok. 10 minut. Kiedy puszczą sok, opłucz je pod bieżącą wodą i osusz. 

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z połową oliwy. Posmaruj tym plasterki bakłażana. Smaż je na patelni grillowej 10 minut, często obracając. Upieczone buraczki lekko przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinki, pokrój w kosteczkę. Skrop resztą oliwy. Gorące warzywa posyp solą i pieprzem, skrop octem, przemieszaj. Rukolę umyj, osusz. Bułki rozetnij, posmaruj serkiem. Przełóż rukolą oraz przygotowanymi warzywami.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje