Reklama

Reklama

Bułki z pożywnym nadzieniem

Łódeczki z serem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 duże owalne bułeczki kukurydziane
  • 4 parówki sojowe
  • 1 por
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtego sera (gouda, ementaler)
  • 1 duża kulka sera mozzarella
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania

Jajka włóż do lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, p czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut. Por natnij, oczyść, dobrze umyj i osusz. Potem pokrój go na drobne kawałki. Parówki potnij w kosteczkę. 

Reklama

Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki i wystudź. Potem posiekaj. Żółty ser oraz mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Na patelni rozgrzej masło. Zrumień na nim parówki. Dołóż kawałeczki pora. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem zdejmij z ognia, wymieszaj z posiekanymi jajkami. Przypraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Zetnij wierzchy bułek, wydrąż je. Napełnij farszem. Posyp żółtym serem i mozzarellą. Ułóż je na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Zapiekaj 10-15 minut. Udekoruj, np. listkami bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje