Reklama

Reklama

Burgery i makarony dla całej rodziny

Jedzenie warzyw i owoców ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zapobiegają anemii, są naturalnymi antybiotykami. Mimo tych oczywistych zalet często trudno przekonać domowników do zalecanych pięciu porcji dziennie. Jakie triki zastosować, by cała rodzina jadła ich więcej? Warzywa można sprytnie „ukryć” nie tylko w drobnych przekąskach czy kanapkach. Mogą stanowić bazę pysznych i atrakcyjnie wyglądających dań obiadowych.

Makaron w innym wydaniu

Ciekawy kształt warzyw daje więcej możliwości niż tylko ułożenie fantazyjnych wzorów na talerzu czy kanapkach. Każde dziecko z chęcią zje na obiad makaron z sosem, nie wzgardzi nim też głodny mąż.  Myślisz, że w tej potrawie można "ukryć" warzywa tylko w sosie? Nic bardziej mylnego! Warto zaproponować rodzinie zamiennik tradycyjnego makaronu. Większość z nas słyszała już o dyni makaronowej, jednak to nie jedyne źródło warzywnej wersji mącznej potrawy.

Reklama

Znane na co dzień warzywa z łatwością można zamienić we wstążki, które zatopimy w aromatycznych sosach. Do takiego zabiegu z przyda się Zoodler Philips, który pozwoli na pokrojenie warzyw w cieniutkie paseczki idealnie imitujące makaron. Narzędzie jest wyposażone w wymienialne tarcze.  Dzięki nim każdy kucharz-amator wyczaruje aż  trzy rodzaje warzywnych lub owocowych spirali: spaghetti, sprężynki i wstążki.

Jak wykorzystać takie urządzenie w praktyce? Cukinia czy marchewka dzięki podłużnemu kształtowi stanowią idealny materiał do stworzenia spaghetti. Dodatek pomidorowego sosu i mięsnych pulpetów odwróci uwagę rodziny od tego, że ze smakiem jedzą produkty, które dotychczas pomijali podczas posiłków. Wdzięcznym warzywem do robienia makaronowych wstążek jest także burak. Zamiast klasycznego pomidorowego sosu podaj go z pietruszkowym pesto, które podkreśli głęboki smak warzywa kojarzonego do tej pory głównie z barszczem.

Makaron z buraka z pietruszkowym pesto

Składniki

  • Makaron:
  • 1 burak
  • 3 łyżki wody
  • Pesto:
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 100 ml oliwy
  • 100 g ulubionych orzechów (najlepiej nerkowca, ziemnych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu mielonego.
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE

  1. Za pomocą Zoodlera przygotuj makaron z buraka
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej 3 łyżki wody i dodaj makaron. Całość smaż do momentu, gdy stanie się miękki.
  3. Umyj i osusz natkę pietruszki
  4. Do naczynia blendera włóż umytą natkę pietruszki, orzechy, obrane ząbki czosnku, dodaj sól, sok z cytryny, oliwę, pieprz i sól. Zblenduj na gładką masę
  5. Wymieszaj pesto na patelni z makaronem. Tak przygotowaną potrawę rozłóż na talerzach i podawaj rodzinie.

Kotlet bez mięsa

O ile dzieci można w łatwy sposób przekonać do jedzenia warzyw i owoców, o tyle zdarza się, że większy opór napotkamy ze strony męża. Mężczyźni często uważają, że jedzenie zbyt dużej ilości warzyw i owoców jest... niemęskie. Dodatkowo są pewni, że obiad składający się z dużej ilości "zieleniny" nie zdoła napełnić ich żołądków. Pomóż ukochanemu złamać ten stereotyp i zaserwuj mu warzywa w niecodziennym wydaniu.

Dobrym pomysłem wydaje się przygotowanie burgerów. Zachwycony będzie nie tylko mąż, ale także dzieci. Pod przykrywką domowego fast foodu z łatwością przemycisz mnóstwo warzyw. W tym celu doskonale sprawdzą się buraki, ciecierzyca lub zielony groszek. Warzywa zblenduj na gładką masę, aby można było uformować zgrabne kotleciki. Boisz się, że blender może przegrać w starciu z twardymi warzywami? Ważne, by urządzenie było wyposażone w mocny i wytrzymały silnik.  Zoodler Philips pozwala rozdrobnić nawet najtwardsze. Dzięki takiej pomocy z łatwością przygotujesz warzywne burgery dla całej rodziny.

Podane w towarzystwie bułki i klasycznych dodatków (jak krążki cebulowe czy domowe sosy) z pewnością zachwycą najbardziej zagorzałego mięsożercę. Rodzinie ciężko będzie rozpoznać główny składnik burgera, a ty nakarmisz najbliższych jedną z obowiązkowych pięciu porcji warzyw dziennie!

Zamiast fast foodów wolisz klasyczny zestaw: mięso, ziemniaki i surówka? Także tutaj możesz popuścić wodze fantazji i znaleźć pyszną i zdrową alternatywę dla mielonego "jak u mamy". Zamiast mięsnego kotleta, podaj najbliższym mielone kotlety, ale zrobione z... kalafiora i kaszy jaglanej. Dzięki dodatkowi pieprzu ziołowego i sosu sojowego uzyskasz mięsny smak.

Burgery z zielonego groszku

Składniki

  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, chili, kumin

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  2. Groszek ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia
  3. Do miski włóż groszek, jajko, czosnek. Dodaj według własnego przyprawy: sól, pieprz, chili i kumin. W razie potrzeby możesz spróbować czy masa ma odpowiedni smak.
  4. Uformuj burgery i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po 15 minutach pamiętaj, aby obrócić kotlety na drugą stronę.
  6. Podawaj w bułce z klasycznymi dodatkami do hamburgerów: sosem, krążkami cebuli, sałatą i pomidorem

Pamiętaj o ciekawym wyglądzie

Ludzie są wzrokowcami, dlatego warto zadbać o to, aby potrawy, które podajemy miały ciekawy wygląd.  Zamiast serwować na śniadanie kanapki z kremem czekoladowym, warto poeksperymentować z warzywami na kromce chleba. Można układać je w wymyślne wzory i kształty. Nieprzekonane do warzyw dziecko z pewnością chętniej zje kanapkę, na której ułożymy postać z ulubionej bajki czy kreskówki.

Warzywa i owoce możesz "przemycać" także w świeżo wyciskanych domowych sokach, dzięki którym dostarczysz niezbędnych na co dzień witamin i minerałów.

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Philips.

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje