Chili con carne
Ostry meksykański przysmak
Chili con carne123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 kg miel. baraniny lub wołowiny
- po puszce białej i czerwonej fasoli oraz kukurydzy
- 3-4 cebule
- 2 szkl. pokrojonych pomidorów (lub 2 puszki)
- 6 ząbków czosnku
- czerwona, zielona i żółta papryka
- 2 chili ew. papryczka jalapeno i piri-piri
- słodka papryka
- sól, pieprz, curry, kminek rzymski, oregano, cukier
- olej
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj posiekany czosnek i chili. Dołóż pokrojoną papryczkę jalapeno i przyprawy wg uznania. Smaż ok. 2-3 min. Stopniowo dodawaj mięso i je rumień. Dodaj pomidory (z sokiem). Przykryj i duś, mieszając, ok. 25 min. Dodaj pokrojone papryki i duś pod przykryciem do miękkości, mieszając. Dodaj fasolę i kukurydzę, podduś. Ponownie dopraw i podaj.