Reklama

Reklama

Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

Placek agrestowy

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + wyrastanie i pieczenie
Składniki dla: 24 porcje

Składniki - spód:

  • 1/4 kostki masła
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Składniki - przełożenie:

  • 2 słoiki (po ok. 370 g) dżemu agrestowego
  • 1 op. (10 dag) kruchych ciastek migdałowych

Składniki - kruszonka:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag kruchych ciastek migdałowych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki zimnego masła

Sposób przygotowania:

1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe (przepis podstawowym znajdziesz poniżej). Ciasto odstaw  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciastka na nadzienie drobniutko pokrusz, rozgniatając je wałkiem albo w malakserze. 

Reklama

2. Mąkę na kruszonkę przesyp do miseczki. Dodaj do niej grubo pokruszone pozostałe ciastka, cukier i masło. Składniki rozcieraj palcami, a kiedy powstaną drobne grudki, miseczkę szczelnie owiń folią i wstaw do lodówki. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Wylep nim spód przygotowanej blachy. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie wyrosło. Okruszki ciastek na nadzienie wymieszaj z dżemem agrestowym (może być także z dżem z mirabelek, pigwy, jabłek).

4. Drożdżowy placek posmaruj przygotowaną masą owocową. Wierzch równomiernie posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 175 st. Piecz przez 30-35 minut

Dobra rada cukiernika

Ciasto drożdżowe lepiej wyrabiać ręcznie niż mikserem. Wtłaczasz wtedy do niego dużo powietrza i dodatkowo je ogrzewasz dłońmi, co sprzyja jego rośnięciu.

Przepis podstawowy

1. Podgrzej ok. 1/3 szkl. mleka. Dołóż 5 dag drożdży i dobrze je rozetrzyj. Domieszaj 1 łyżkę cukru i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw na 20 minut.

2. Stop 1/4 kostki masła. Podgrzej 1/2 szkl. mleka. Przesiej 3 szkl. mąki. Uformuj z niej kopczyk, zrób wgłębienie. Wbij 2 jajka. Dodaj skórkę startą z 1/2 cytryny i 1/2 szkl. cukru.

3. Do składników na stolnicy dolej ciepłe mleko. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlej masło. Z ciasta uformuj kulę.

4. Ciasto przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Piecz z niego np. placki i kołacze.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje