Reklama

Reklama

Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

Jabłecznik z marmoladą

Czas przyrządzenia: ok. 30 min + wyrastanie i pieczenie
Składniki dla: 24 porcji

Składniki - spód:

  • 1/4 kostki masła
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki nalewki malinowej
  • 2 jajka w skórka starta z 1/2 cytryny

Składniki - przełożenie:

  • 1 i 1/2 szkl. marmolady wieloowocowej
  • 3 duże jabłka
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 2 i 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru

Składniki - kruszonka:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. zmielonych płatków owsianych
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła w mielony cynamon (do smaku)

Składniki - dodatkowe:

  • trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • masło i mąka do przygotowania blachy

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym, który znajdziesz poniżej. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz.).

Reklama

2. Przełożenie: proszek budyniowy połącz z cukrem oraz 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej rozrobiony budyń. Mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Odstaw. Jabłka obierz, oczyść, pokrój w kostkę. Wymieszaj z marmoladą. Składniki kruszonki zagnieć. Wstaw do lodówki.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek. Wylep nim spód i brzeg blachy (35 x 39 cm) posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na spodzie rozsmaruj budyń i masę owocową. Wierzch posyp kruszonką. Piecz  35-40 minut w 175 st.

Dobre rady cukiernika

Aby ciasto szybciej podwoiło objętość, wstaw miskę z ciastem do ciepłej wody.

Pod blachę włóż naczynie z wodą, a będziesz mieć pewność, że ciasto nie przypali się od spodu.

Przepis podstawowy

1. Podgrzej ok. 1/3 szkl. mleka. Dołóż 5 dag drożdży i dobrze je rozetrzyj. Domieszaj 1 łyżkę cukru i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw na 20 minut.

2. Stop 1/4 kostki masła. Podgrzej 1/2 szkl. mleka. Przesiej 3 szkl. mąki. Uformuj z niej kopczyk, zrób wgłębienie. Wbij 2 jajka. Dodaj skórkę startą z 1/2 cytryny i 1/2 szkl. cukru.

3. Do składników na stolnicy dolej ciepłe mleko. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania wlej masło. Z ciasta uformuj kulę.

4. Ciasto przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Piecz z niego np. placki i kołacze.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje