Reklama

Reklama

Ciasta z warzywnym nadzieniem

Gospodarski miks

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy

Składniki - sos

  • 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i bazylii
  • szczypta soli
  • ewentualnie ocet balsamiczny (1/2 łyżeczki);

Składniki - obłożenie

  • 1 szkl. ugotowanych różyczek brokuła
  • 1 czerwona cebula
  • 6 pieczarek
  • po 1/2 szkl. ciemnych oliwek, groszku konserwowego i kukurydzy konserwowej
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • 1 chili
  • 10 dag twardego sera typu parmezan
  • oliwa smakowa do skropienia
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Spód: drożdże utrzyj z cukrem, 1 szkl. wody i 1 łyżką mąki pszennej, odstaw. Resztę wody wymieszaj z oliwą. Wymieszaj mąki i sól. Powoli wlewaj wyrośnięty zaczyn, mieszając do połączenia się składników. Dolej wodę z oliwą, zagniataj ciasto, rozciągając je i zawijając przez ok. 15 minut. Uformuj kulę, przykryj folią i odstaw na 1 godzinę. 

2. Sos: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z resztą składników sosu, podgrzewaj je 5 minut, mieszając. Ostudź. 

3. Obłożenie: ser zetrzyj na grube wiórki. Pomidorki umyj, pokrój w plasterki. Oliwki, groszek i kukurydzę osącz z zalewy. Oliwki pokrój. Cebulę i pieczarki obierz. Cebulę potnij w krążki, a pieczarki w plastry. Chili oczyść z pesteczek, pokrój w talarki. 

4. Ciasto podziel na 3 części, cienko je rozwałkuj. Posmaruj sosem. Posyp serem. Rozłóż brokuły i przygotowane składniki. Piecz kolejno po 15 minut w 230 st. Pizzę skrop oliwą, ew. oprósz mielonym pieprzem. Udekoruj bazylią.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje