Reklama

Reklama

Ciasta z warzywnym nadzieniem

Cebularze z boczkiem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta na pizzę
  • 30 dag chudego wędzonego boczku w plasterkach
  • po 2 białe i czerwone cebule
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dag sera mozzarella
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • olej

Sposób przygotowania

1. Boczek potnij w paseczki. Cebule obierz, pokrój w cieniutkie plasterki albo w piórka. Chili oczyść z pestek, czosnek obierz. Oba składniki drobniutko posiekaj. Oregano opłucz, osusz. Z połowy gałązek oderwij listki. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. 

2. Wrzuć boczek, a po 3 minutach - cebulę. Oprósz solą i pieprzem. Duś ok. 10 minut, aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj czosnek, chili i listki oregano. Przypraw solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Mozzarellę zetrzyj na tarce z dużymi otworkami. 

3. Ciasto rozwiń na blaszce z piekarnika przykrytej pergaminem. Końce lekko zroluj, by powstały brzegi. Środek posmaruj koncentratem, posyp serem. Wyłóż cebulę z dodatkami. Piecz 15 minut w 180 st. Posyp porwanymi gałązkami oregano.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje