Reklama

Reklama

Ciasta z warzywnym nadzieniem

Chrupiąca kukurydzianka

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju

Składniki - farsz

  • po 1/2 cukinii i bakłażana
  • 1 podłużna czerwona papryka
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 1 szklanka startej mozzarelli
  • oliwa
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Spód: do miski wsyp mąkę, zrób dołek, wkrusz do niego drożdże i wsyp cukier. Wlej ciepłe mleko, mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka trochę mąki. Odstaw na 10 minut. Dodaj sól, wbij 2 jajka, wlej olej. Wyrabiaj ciasto 15 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. 

2. Cukinię i bakłażan umyj. Odetnij końce, resztę pokrój w plasterki. Posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Zgrilluj. Paprykę opłucz, odetnij końcówkę i wykrój środek z pestkami. Strąk potnij w plasterki. Kukurydzę osącz z zalewy. 

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży podłużny placek. Ułóż go na blaszce z piekarnika przykrytej pergaminem. Posyp serem i kukurydzą, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu. Rozłóż resztę warzyw. Oprósz pieprzem. Skrop oliwą. Wolne ciasto zawiń na nadzienie, posmaruj pozostałym rozmąconym jajkiem. Piecz 20 minut w 180 st. Posyp natką, ew. oprósz solą. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje