Reklama

Reklama

Ciasta z warzywnym nadzieniem

Brokułowe pychotki

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta na tartę (bez cukru), rozmiar XXL
  • 1 mały brokuł
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. śmietany 36-proc.
  • 1 szklanka startego żółtego sera, np. gouda
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 6 zielonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ew. 1 pomidor do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Przygotuj 6 foremek na tartaletki (o śr. ok. 10 cm). Ciasto delikatnie rozwiń. Potnij na 6 kwadratów. Wylep nimi spody i brzegi foremek. Odetnij wystające końce, a ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremki schładzaj 30 minut. 

2. Brokuł podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj 1 litr posolonej wody. Włóż brokuły i gotuj 5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz. 

3. Czosnek obierz. Suszone pomidory, oliwki i kapary osącz z zalewy. Zmiksuj je w blenderze razem z czosnkiem. Przypraw pieprzem, wymieszaj z keczupem i bułką tartą. Foremki z ciastem ustaw na blaszce z piekarnika. Piecz 15 minut w 180 st. Przestudź. 

4. Jajka zmiksuj ze śmietaną i 1/2 sera. Sos przypraw solą, pieprzem oraz muszkatem. Upieczone spody posmaruj masą pomidorową. Wlej sos i powkładaj różyczki brokuła. Wierzchy posyp pozostałym startym serem. Tartaletki piecz ok. 25 minut w 180 st. Udekoruj, np. kawałeczkami brokuła i plasterkami pomidora. Podawaj na ciepło lub na zimno. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje