Ciasto z gruszkami i kruszonką. Porcje znikają w mgnieniu oka

InteriaKobieta Redakcja

Okrągłe ciasto z widocznymi kawałkami owoców i kruszonym wierzchem posypanym cukrem pudrem, na talerzu obok miseczka z płatkami owsianymi, gruszka oraz sztućce na lnianej serwetce w paski.
Ciasto z gruszkami będzie idealnym deserem na niedzielne popołudnie123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Co przygotować jesienią na deser?
  2. Ciasto z gruszkami i kruszonką - przepis

Co przygotować jesienią na deser?

Kawałek szarlotki z kruszonką i cukrem pudrem, podany na przezroczystym szklanym talerzyku, w tle widoczny kawałek gruszki i rozmyte elementy zastawy stołowej.
Do kruchego ciasta zamiast gruszek, możesz również użyć jabłek 123RF/PICSEL

Zobacz również:

Ciasto z gruszkami i kruszonką - przepis

Składniki

Ciasto

  • 4 większe gruszki
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 200 g twardego masła

Kruszonka

  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  1. Ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj jajka i posiekane masło. Wszystko połącz dłońmi i zagnieć ciasto formując kulę.
  2. Tak przygotowane zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę lub do zamrażalki na 15 minut.
  3. Kruszonka: wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj masło i połącz wszystko razem, delikatnie rozcierając palcami.
  4. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój następnie w plastry lub kostkę. Następnie delikatnie skrop sokiem z cytryny. Następnie dodaj do nich 2 łyżki kaszy manny i wymieszaj.
  5. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia, na dno oraz boki. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st.C na 10 minut.
  6. Następnie wyjmij, wyłóż gruszki, posyp kruszonką i piecz jeszcze 50 minut. Gotowe!
"Ewa gotuje". Acai bowl. Brazylijska miska pełna jagódPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?