Reklama

Reklama

Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

Są potrawy, które bez względu na region rządzą na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Do nich należy między innymi żurek, biała kiełbasa czy słodkie mazurki. Inne dania są specyficzne dla konkretnego regionu. Co jada się na śniadanie wielkanocne w różnych rejonach Polski?

Małopolska chrzanem stoi

Dumą Małopolan jest chrzanówka lanckorońska - zupa na bazie świeżo startego chrzanu, z dodatkiem wędzonych wędlin i białej kiełbasy, zagęszczana mąką i kwaśną śmietaną z dodatkiem czosnku, kopru i ćwiartowanych jajek. Podobnie przyrządza się również popularną na Podhalu chrzonicę lub sodrę - jednogarnkową, mięsną zupę chrzanową zagęszczaną kwaśnym mlekiem, serwowaną przez górali na wielkanocny obiad.

Reklama

Rdzenną potrawą z Małopolski jest również strząska - gęsta masa z pokrojonych wędlin, jajek na twardo, chrzanu i przypraw, zalana wodnym roztworem z octu. Nazwa pochodzi od sposobu mieszania składników przy pomocy mocnego wstrząsania. Choć jej wygląd nie zachwyca, jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

Żur kujawski i kiełbasa w słoiku

Choć tradycyjny żurek jest obowiązkowym elementem wielkanocnego śniadania w każdym polskim domu, to właśnie kujawska wersja została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przyrządzany na żytnim zakwasie z obowiązkowym dodatkiem cebuli, boczku i białej kiełbasy. Na deser tradycyjnie serwowany jest kujawiok - słodka drożdżowa baba o stożkowatym kształcie.

Na Kujawach, zwłaszcza w okresie Wielkanocy, popularnym daniem jest również biała kiełbasa w słoikach. Przyrządza się ją na dwa sposoby - upychając całe zwoje kiełbasy do słoika lub rozdrabniając je na niewielkie kawałeczki. Całość zalewa się tłuszczem i wekuje. Bardzo istotne jest, by kiełbasa nie zawierała sztucznych dodatków i konserwantów, dlatego warto sięgać po naturalne produkty, jak np. białą kiełbasę Naturrino Sokołowa.

Podlaskie wypieki

Święta Wielkanocne na Podlasiu zawsze obchodzone są z należnym przytupem. Oprócz zalewajki grzybowej czy nietypowego czerwonego barszczu z kiszonych buraków na stołach królują przede wszystkim regionalne słodkości.

Najpopularniejszym deserem jest pascha - wypiek na bazie twarogu i bakalii, nieco przypominający w smaku sernik. Na kształt stożka i serwuje się ją na zimno. Oprócz tego na wielkanocnych stołach równie często pojawia się sękacz, którzy przyrządza się podobnie jak śląskie kołacze. Pod tą nazwą kryje się pieczone na obrotowym rożnie ciasto biszkoptowe, które spływając w czasie pieczenia tworzy zastygające sople. Gotowy wypiek pokrywa się, wedle uznania, lukrem, czekoladą oraz innymi dodatkami.

Kaszubska galareta

U Kaszubów nie brakuje mięsnych pozycji w menu wielkanocnym. Obowiązkową pozycją jest zylc - galaretka z nóżek wieprzowych, zwana potocznie "zimnymi nóżkami", a także gotowana szynka.

Powodzeniem cieszy się również prażnica, czyli jajecznica smażona na boczku lub świeżo wędzonej rybie. Na Pomorzu popularnym wielkanocnym daniem jest również szynka w cieście na ciepło i na zimno, a na deser - młodzowy kuch z kruszonką, czyli tradycyjna drożdżowa baba.

Śląski chleb z myszą

Mieszkańcy śląska również mogą pochwalić się oryginalnymi pomysłami na dania wielkanocne. Jednym z nich jest cieszyński murzin, zwany żartobliwie "chlebem z myszą" - mocno wypieczony chleb z ciasta drożdżowego, we wnętrzu którego znajdują się kawałki kiełbasy, boczku i wędzonych wędlin.

Równie ciekawie wygląda świąteczne menu deserowe Ślązaków. W okolicach Bytomia i Tarnowskich Gór króluje szpajza - krem z utartych z cukrem jajek z dodatkiem żelatyny i owoców. Obowiązkowo na stołach powinny znaleźć się również buchty - słodkie drożdżowe bułeczki oraz nietypowa babka majonezowa, czyli wypiek z mąki pszennej i ziemniaczanej z nadzieniem z majonezu.  

Różne regiony Polski mogą pochwalić się różnymi potrawami wielkanocnymi. Część z nich jest jednak niezmienna - na naszych stołach, bez względu na województwo wciąż króluje biała kiełbasa, żurek oraz mięsne pieczenie. 

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów


materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje