Reklama

Reklama

Coś pysznego na obiad

Klopsiki w bułce

Składniki

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 30 dag mięsa mielonego wołowego
  • 3 plastry boczku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • mielone ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • olej
  • łyżka masła klarowanego

Składniki - sos

  • 2 łyżki masła
  • szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki wina czerwonego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypiorek

Składniki - dodatkowo

  • bułka paryska

Sposób przygotowania

1. Zeszklij na oleju drobno posiekane cebule. Zrumień boczek i zmiel w blenderze. Mięsa mielone wymieszaj z jajkami, cebulą, zmielonym boczkiem i bułką tartą. Przypraw solą, pieprzem, zmielonym zielem angielskim i gałką muszkatołową. 

2. Uformuj małe klopsiki i smaż na oleju z masłem. Zalej bulionem i winem, dodaj masło, pomidorki, gotuj kilka minut. Zagęść mąką. Posyp szczypiorem. Podawaj w bułce. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje