Reklama

Reklama

Czerwone sosy dobre przeciw zmarszczkom

Bałkański ajvar

Składniki

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 chili
  • 1 bakłażan
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • suszone oregano i rozmaryn
  • sól

Sposób przygotowania

Czerwone papryki i chili oczyść, pokrój na kawałki. Bakłażan potnij na 4 cząstki. Cebule i ząbki czosnku obierz. Warzywa skrop oliwą. Ułóż na blasze. Piecz 20 min w 240ºC. Potem kawałki papryki i bakłażana przełóż do foliowej torebki i szczelnie ją zamknij. Po 20 minutach warzywa wyjmij, zdejmij z nich skórki. Oczyszczone papryki, bakłażan oraz pozostałe warzywa dobrze wystudź, zmiksuj na gładko. Gotowy sos przypraw do smaku solą, słodką papryką oraz suszonym oregano i rozmarynem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje