Reklama

Reklama

Dania, które zaskoczą cię smakiem

Krewetki i jarzyny w tempurze

Składniki

  • 20 dużych krewetek
  • 2 cukinie
  • 1/2 bakłażana
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • kilka kostek lodu
  • olej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli

Sposób przygotowania

1. Krewetki obierz z pancerzyków, natnij w poprzek i rozciągnij. Cukinie, bakłażan i cebulę pokrój. Wymieszaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą. Wlej nieco zimnej wody i dodaj lód. Cały czas mieszając, dolewaj wodę do mąki, by powstało ciasto o konsystencji śmietany. 

2. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Warzywa maczaj od razu w tempurze (w świeżo przygotowanej i zimnej). Wkładaj do gorącego oleju. Następnie usmaż krewetki. Wszystko osącz na ręczniku papierowym. W miseczce wymieszaj sos sojowy i słodki sos chilli. Podawaj do jarzyn i krewetek. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje