Reklama

Reklama

Dania na cały tydzień

Szynka w cieście

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - mięso

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 owoce ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • olej
  • żurawina
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz. Przyprawy stłucz w moździerzu, wymieszaj z łyżką oleju. Posmaruj szynkę, obłóż posiekaną w piórka cebulą i czosnkiem, odstaw do lodówki na noc. Usuń przyprawy, ułóż w brytfannie, piecz pod przykryciem 2 godziny. 

2. Mąkę przesiej, na środku połóż zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka, jajko, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto, włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj. Ułóż na nim szynkę, zaklej. Posmaruj wymieszanym jajkiem. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Dekoruj.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje