Reklama

Reklama

Dania na cały tydzień

Bułeczki z dynią

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek

Składniki - farsz

  • 40 dag dyni
  • sól
  • 1/2 pomarańczy
  • kilka orzechów nerkowca lub migdałów

Sposób przygotowania

1. Masło roztop i ostudź. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj pozostałe składniki, a na końcu wlej masło. Wyrabiaj ciasto 10 minut, przykryj i odstaw na godzinę. Dynię obierz, pokrój, posól. Wrzuć do garnka, duś z dodatkiem kilku łyżek wody, zmiksuj na gładką masę. 

2. Ponownie wyrób ciasto i podziel na porcje. Uformuj z nich kule i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdą spłaszcz. Kładź farsz, posiekaną pomarańczę i orzechy. Odstaw na 20 minut. Posmaruj jajkiem z mlekiem, piecz 20 minut w temp. 180°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje