Reklama

Reklama

Dania na cały tydzień

Śledź z ziemniakami

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 3 szklanki mleka lub wody
  • łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 8 owoców ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • pojemnik śmietany 18 proc.
  • pojemnik jogurtu
  • 2 szklanki oleju rzepakowego
  • 8 dużych ziemniaków
  • sól
  • pieprz mielony
  • seler naciowy

Sposób przygotowania

1. Umyte filety śledziowe zalej mlekiem lub wodą i odstaw na kilka godzin. W moździerzu rozetrzyj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Śledzie osącz i natrzyj przyprawami. Cebule obierz i poszatkuj drobno. Obłóż śledzie, zalej olejem i pozostaw na kilka dni w lodówce. 

2. Ziemniaki ugotuj. Wymieszaj śmietanę, jogurt, sól, pieprz, kolorowy pieprz. Kładź po kilka ziemniaków na talerze, filety śledziowe osączone z oleju polej sosem jogurtowo-śmietanowym. Udekoruj posiekanym selerem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje