Reklama

Reklama

Desery dla aktywnych

Wegańska bajaderka

Czas przyrządzenia: 15 min + chłodzenie
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki syropu daktylowego lub miodu
  • 5 wegańskich herbatników
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie  z zalewy. Potem zmiksuj razem z masłem orzechowym oraz syropem daktylowym albo miodem. Herbatniki drobno pokrusz. Orzechy grubo posiekaj.

Reklama

2. Okruszki ciastek i orzechy dodaj do masy  z ciecierzycy razem z kakao, rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Składniki dokładnie wymieszaj.

3. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z masy grubszy wałeczek. Zawiń go w pergamin albo folię spożywczą. Włóż na trzy godziny do lodówki. Pokrój w plasterki.

Rada kucharza

Z miksowaniem ciecierzycy najlepiej poradzi sobie malakser. Jeśli używasz ręcznego blendera, miksując, rób przerwy, by go nie uszkodzić.

Dowiedz się więcej na temat: desery

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje