Reklama

Reklama

Desery z truskawkami

Czekoladowa lawa

Składniki dla: 6 sztuk

Składniki

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 6 dag mlecznej czekolady
  • 14 dag masła
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka
  • cukier wanilinowy
  • opcjonalnie: 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Naczynia do zapiekania (kokilki) wysmaruj masłem, oprósz mąką. Masło i oba rodzaje czekolady (połamane) włóż do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu, by składniki się roztopiły i połączyły. 

2. Gdy masa trochę ostygnie (powinna być ciepła, ale nie gorąca), przelej ją do miski, a następnie dodaj mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksuj do połączenia. Wrzuć jajka i żółtka i ponownie zmiksuj. 

3. Gotową masę rozdziel pomiędzy naczynia do zapiekania. Piecz 13 minut w temp. 200°C. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek płynny. Wyjmij z piekarnika, odczekaj około minuty, przełóż na talerz. Podawaj na ciepło ze świeżymi owocami lub lodami. 



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje