Reklama

Reklama

Dietetyczne ciasta i ciasteczka zbożowe

Razowa tarta z jabłkami

Składniki

  • 2 szkl. mąki razowej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki - nadzienie

  • po 5 dag mielonych orzechów i płatków żytnich
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • po 2 łyżki mąki i masła
  • 1 jajko
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem. Zagnieć ją z mocno schłodzonym, posiekanym masłem. Jajko ubij z bardzo zimną wodą i zimnym sokiem z cytryny. Dodaj do zagniecionej mąki i ponownie wyrób ciasto - zrób to możliwie szybko, by w masie zostały kawałeczki tłuszczu. Ciasto schłodź w lodówce. 

2. Zrób nadzienie: jabłka umyj i osusz. Pokrój na półplasterki, wycinając gniazda nasienne. Skrop je sokiem wyciśniętym z pomarańczy i oprósz cynamonem. Zmiksuj pozostałe składniki nadzienia na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dodaj 1 łyżeczkę jogurtu lub wody. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Ciasto rozwałkuj na pergaminie na cienki placek. Przełóż na blaszkę. Posmaruj środek kremem, zostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Na kremie rozłóż plasterki jabłek tak, by zachodziły na siebie. Zawiń brzegi do środka. Możesz ew. posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 40 minut, aż tarta zrumieni się. Po ostudzeniu posyp ew. cukrem pudrem i orzechami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje