Reklama

Reklama

Dietetyczne ciasta i ciasteczka zbożowe

Keks cukiniowy

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 20 dag połamanych zbożowych ciasteczek
  • 2 cukinie
  • 10 suszonych fig
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1 kostka masła
  • 2 szkl. cukru
  • 2 i 1/2 szkl. mąki kukurydzianej (lub migdałowej albo ryżowej)
  • 1/2 szkl. kakao
  • i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczy
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej lub innej
  • wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, wytrzyj. Odetnij końcówki, a resztę, razem ze skórką, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Dobrze odciśnij z soku, który się wytworzył (powinnaś otrzymać 2 szkl. suchego startego miąższu). Figi pokrój w małą kosteczkę. 

2. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Miksując, wbijaj po jednym jajku, a następnie porcjami wsyp wymieszane suche składniki. Dodaj mleko, rum, otartą skórkę z pomarańczy i odciśniętą cukinię. Kiedy składniki się połączą, wsyp pokruszone ciasteczka, figi i rodzynki. Wymieszaj łyżką. 

3. Długą foremkę keksową (np. o zaokrąglonym spodzie) wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij przygotowanym ciastem (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka). 4 Ciasto ostudź, wyjmij z formy, usuń papier. Konfiturę lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nią ciasto i obficie posyp wiórkami kokosowymi (ew. siekanymi migdałami). 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje