Reklama

Reklama

Drobiowe udka w wonnych ziołach

Podudzia pachnące oregano i kolendrą

Czas przyrządzenia: ok. 65 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 8 podudzi kurczaka
  • 1/2 szkl. keczupu
  • 4 łyżki powideł
  • 1 chili

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • suszone oregano i kolendra
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, sezam do posypania

Sposób przygotowania:

1. Podudzia natrzyj solą. Keczup wymieszaj z powidłami. Dodaj ocet i czosnek przeciśnięty przez praskę. Domieszaj po 1 łyżeczce kolendry i oregano. Mięso posmaruj marynatą. Przykryj folią i włóż do lodówki na 2 godziny.

Reklama

2. Chili rozetnij, usuń pestki, potnij w plasterki. Zamarynowane podudzia ułóż w formie. Obłóż plasterkami chili. Skrop oliwą i posyp sezamem. Piecz ok. 40 minut w 200 st. Przed podaniem udekoruj, np. kolendrą.

Dobre rady kucharza

Chili zawiera bardzo drażniący olej, który długo pozostaje na palcach. Po krojeniu papryki nie dotykaj twarzy (zwłaszcza okolic oczu i ust), tylko natychmiast umyj ręce.

Dowiedz się więcej na temat: pieczone udka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje