Reklama

Reklama

Drobiowe udka w wonnych ziołach

Bazyliowe udka w pomidorach

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 3 średnie cebule
  • 2/3 szkl. białego wina

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki szałwii i rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz
  • olej
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

1. Udka posyp solą i pieprzem. Czosnek i cebule obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło z 2 łyżkami oleju. Włóż udka. Obsmaż je. Do mięsa dodaj cebule i czosnek. Smaż razem chwilę. Wino wymieszaj z 1 łyżeczką suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Podlej tym mięso. Duś ok. 30 minut.

Reklama

2. Świeże zioła posiekaj. Pomidory z ziołami i oliwkami dodaj do mięsa 10 minut przed końcem duszenia. Gotowe danie udekoruj bazylią.

Dobre rady kucharza

Jeśli sos pomidorowy wyszedł za kwaśny, uratuje go soda oczyszczona. Dodaj jej 1-2 szczypty  i wymieszaj. To zneutralizuje cierpki smak.

Dowiedz się więcej na temat: pieczone udka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje