Drożdżówka z konfiturą malinową Ewy Wachowicz umili najpaskudniejszy dzień

Pyszna drożdżówka z konfiturą malinową - przepis Ewy Wachowicz
Pyszna drożdżówka z konfiturą malinową - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora

Zobacz również:

Pyszna drożdżówka z konfiturą malinową - przepis Ewy Wachowicz

  • 300 g mąki
  • 25 g drożdży
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ¼ kostki masła
  • dżem lub konfitura malinowa
  • cukier puder do dekoracji
  1. Drożdże wkruszyć do miski. Wsypać łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20-25 minut.
  2. Po tym czasie przełożyć do misy robota. Wsypać mąkę i cukier. Wybić jajko, posolić, wlać ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło. Zamknąć i wyrobić. Pod przykryciem odstawić na godzinę - do wyrośnięcia.
  3. Stolnicę obficie posypać mąką. Na deskę wyłożyć ciasto, posypać jeszcze mąką i rozwałkować. Posmarować dżemem lub konfiturą, zostawiając jeden brzeg czysty (2-3 cm).
  4. Zwinąć roladę - w ten sposób, by kawałek bez dżemu był na końcu. Pokroić na 3-centymetrowe walce. Ułożyć w tortownicy i odstawić na 15-20 minut.
  5. Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
"Ewa gotuje". Acai bowl. Brazylijska miska pełna jagódPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?