Reklama

Reklama

Dyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem

Ziemniaki i dynię dokładnie umyj i cienko obierz. Następnie pokrój w kostkę jednakowej wielkości. Por dokładnie umyj, odetnij ciemnozieloną część, resztę pokrój w plasterki. Jabłko cienko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Reklama

W rondlu rozpuść masło. Zeszklij na nim pora razem z drobno posiekanym czosnkiem. Dorzuć dynię, ziemniaki i jabłko, smaż razem kilka minut, następnie zalej bulionem. Dodaj szczyptę soli i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Wrzuć gałązki tymianku związane bawełnianym białym sznurkiem (dzięki temu łatwiej będzie go wyjąć przed miksowaniem zupy). Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Usuń tymianek, a zupę dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku sokiem z limonki, solą, jeśli trzeba - świeżo zmielonym czerwonym pieprzem.

Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego, posiekanym szczypiorkiem i listkami kolendry.

Jeśli lubisz, gdy coś w zupie chrupie, to przed podaniem na wierzch każdej porcji dodaj łyżkę uprażonych słonecznikowych pestek, czosnkowe grzanki (one zawsze się sprawdzają!) albo solidną łyżkę ugotowanej czarnej soczewicy.

Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje