Reklama

Reklama

Dżem z borówki amerykańskiej – zamykamy lato w słoiku


Dżem z borówek  

Choć świeżymi borówkami możemy cieszyć sięniemal przez całe wakacje, wielu z nas chce zachować ich smak na cały rok. Doskonałym rozwiązaniem jest posty i szybki w przygotowaniu dżem, który możemy serwować z naleśnikami, goframi czy jako dodatek do ciast. Czego potrzebujemy?  

Składniki: 

- 2 kg borówki amerykańskiej; - 1 kg cukru, najlepiej trzcinowego;
- 2 cytryny.  

Jak przygotować dżem?  

Umyte borówki delikatnie miksujemy, by puściły sok. Następnie przekładamy je do dużego garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Całość smażymy około 45 minut, co jakiś czas mieszając. Gorący dżem przekładamy do małych słoiczków, zakręcamy i ustawiając do góry dnem odstawiamy do ostygnięcia. 

Ewa Koza, mamsmak.com

Dowiedz się więcej na temat: dżem z borówek amerykańskich

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje