Reklama

Reklama

Dziczyzna

Jeleń

Reklama

W polskich lasach najczęściej można spotkać jelenia europejskiego (Cervus elaphus), zwanego też szlachetnym. Należy do najbardziej cenionej zwierzyny łownej, zarówno ze względu na swoje mięso, skórę, jak i poroże. Dojrzały jeleń waży ok.. 350 kg, a jego mięso uważa się za podobne w smaku do wołowiny, o równych walorach odżywczych. Na dodatek jest chudsze i lepsze od mięsa dzika. Z jeleniny przyrządza się pieczenie, ragout, combry, kotlety, steki, zrazy, gulasze pasztety, a nawet zupy.

Sarna

Sarna (Capreolus capreolus) należy do najmniejszych przedstawicieli zwierzyny płowej. Dojrzałe kozły osiągają długość ok. 120 cm i 15-25 kg masy. Występuje niemalże we wszystkich typach lasu, bardzo łatwo przystosowuje się do zmiennych warunków terenowych. Najlepsze jest mięso saren upolowanych wiosną lub wczesną jesienią, odżywiają się bowiem młodymi pędami, trawą lub jagodami, borówkami, grzybami i żołędziami. Sarnina jest równie dobra jak mięso z jelenia, podobne są też sposoby ich przygotowania, czyli jako: ragout, gulasz, zrazy, steki, kotlety i potrawki, pieczenie, udźce.

Dzik

"Dzik jest dziki, dzik jest zły, dzik ma bardzo ostre kły" - to znane wszystkim przysłowie tylko w części oddaje prawdę, bowiem bać powinniśmy się raczej tylko przy spotkaniu ze 150 kilogramową lochą z warchlakami. Z reguły dziki (Sus scrofa) unikają ludzi, uciekają nawet przed bezbronnymi grzybiarzami. Żerują na podleśnych polanach, kartofliskach, przepadają również za kasztanami. Ich mięso jest bardzo twarda, ale po odpowiedniej obróbce zyskuje na jakości. Nadaje się do wyrobu kiełbasy i szynki; przyrządza się z jego mięsa pieczenie, steki, kotlety i zrazy. Wysoko ceni się polędwicę z dzika, golonkę i wątróbkę.

Zając szarak

Zając szarak, czyli Lepus europaeus, należy do stosunkowo często występującej w Polsce zwierzyny łownej, podczas gdy praktycznie całkowicie wytrzebiono go w Zachodniej Europie. Zające można spotkać na terenach równinnych, bogatych w łąki, zarośla, lasy i pola uprawne. Żywi się trawą, chwastami, liśćmi i warzywami, a do jego przysmaków należy pietruszka, kapusta i buraki. Jego ciemnoczerwone mięso ma typowy smak dziczyzny. Ze starych zajęcy robi się wyśmienite pasztety, młodsze natomiast nadają się do pieczenia i duszenia.

Dziki królik

Dziki królik (Oryctolagus cuniculus), zwany też królikiem europejskim, jest podobny do zająca, choć jest od niego znacznie mniejszy. Dzikie króliki występują rzadziej niż króliki mimo, że bardzo szybko się rozmnażają. Żyją w norach i żywią się trawami, owocami krzewów oraz płodami rolnymi, nierzadko wyrządzając poważne szkody w gospodarce rolnej. Mięso dzikiego królika jest bardzo chude, dlatego przeważnie nie piecze się go. Zdecydowanie lepiej smakuje duszony w winie lub śmietanie.

Dowiedz się więcej na temat: smak | dziki | dzik | mięso | dziczyzna

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje