Ekspresowy piernik bez zagniatania. Nie ubrudzisz nawet palca
Ekspresowy piernik bez zagniatania ciasta to prosty przepis, przy którym nie ma dużo pracy, bałaganu i nie ubrudzisz nawet palca. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Jak sama nazwa wskazuje, jest szybki w wykonaniu, więc świetnie się sprawdza w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać godzin w kuchni.

Szybki piernik dla niezapowiedzianych gości
Ekspresowy piernik to jedno z ciast, które piekę najczęściej. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil i nie wymaga dużo pracy. Efekty natomiast zachwycą każdego smakosza korzennych przypraw, gdyż ich smak i aromat jest mocno wyczuwalny. Ciasto jest pulchne i charakteryzuje je duża wilgotność, co w przypadku piernika dla mnie ma ogromne znaczenie.
Ekspresowy piernik - przepis
Gdy przyjrzeć się składnikom ciasto, to szybko można dojść do wniosku, że szybki piernik to ciasto z gatunku "tanich". Najdroższym składnikiem jest miód. Ekspresowy piernik można przygotować ze sztucznym miodem i również będzie bardzo smaczny, jednak wykorzystanie naturalnego produktu pszczelego sprawia, że ciasto ma głębszy smak (a przynajmniej tak odbierają to moje receptory smaku).
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki smalcu
- 1 jajo
- 4 łyżki naturalnego miodu lub pół słoika sztucznego miodu
- przyprawa do piernika
Błyskawiczny piernik - wykonanie
1. Do małego garnka wlać szklankę mleka, dodać szklankę cukru, miód i 2 czubate łyżki smalcu. Zagotować - smalec powinien się stopić a składniki połączyć.
2. Odstawić do wystudzenia

3. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Składniki wymieszać.
4. Dodać jajko i wystudzone mleko. Wymieszać.
5. Przelać do dwóch keksówek lub formy do ciasta.
6. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, przed wyjęciem najlepiej wykonać "test suchego patyczka" (jeśli wbijesz zapałkę lub wykałaczkę w ciasto, a po wyjęciu będą suche, to oznacza, że piernik jest gotowy).

Na tym etapie można zakończyć przygotowanie błyskawicznego piernika, jednak moim zdaniem najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi. Wystarczy przekroić ciasto, jedną część posmarować powidłem i przyłożyć drugą.
W zależności od upodobania piernik można polać lukrem, czekoladową polewą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Gotowanie to nie tylko przepisy, ale też sprytne patenty, które ułatwiają życie. Sprawdź, jak przechowywać jedzenie, skrócić czas w kuchni i wykorzystać produkty do ostatniego okruszka. Twoja kuchnia może stać się miejscem pełnym pomysłów. Więcej na kobieta.interia.pl/kuchnia









